Geacht College,
De afgelopen week ontvingen wij meerdere verontrustende signalen van bewoners rondom het Lakenweversplein. Sinds het weghalen van de bouwhekken rond het recent aangelegde plantsoentje, is de leefbaarheid in de directe omgeving drastisch verslechterd. Inwoners ervaren zware overlast van groepen jongeren die tot diep in de nacht samenkomen, schreeuwen, met scooters racen, vernielingen aanrichten, drugs gebruiken en agressief reageren op bewoners die hen aanspreken. Er zijn meldingen van intimidatie, bedreiging, fysiek geweld en zelfs het gooien van stenen naar bewoners die de situatie wilden vastleggen.
Bewoners hebben zich meermaals tot handhaving en politie gewend, maar krijgen nul op het rekest. Handhaving blijkt nauwelijks beschikbaar alle capaciteit zou zijn ingezet voor evenementen in het centrum ( Andre Rieu ) en ook van de politie wordt nauwelijks tot geen zichtbare inzet ervaren. De bewoners voelen zich in de steek gelaten. Intussen groeit de frustratie en het gevoel van onveiligheid. Sommige bewoners durven ‘s avonds de straat niet meer op. Bezoek blijft weg. Er zijn buurtbewoners die inmiddels aankondigen zelf in te grijpen, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in gemeentelijke actie.
Wat extra pijnlijk is: veel bewoners geven aan niet betrokken te zijn geweest bij het ontwerp of de aanleg van het nieuwe plantsoen. Het is voor hen volstrekt onduidelijk hoe en waarom dit initiatief tot stand is gekomen. Van draagvlak lijkt geen sprake. Het plein blijkt nu juist een aanzuigende werking te hebben op jongeren uit andere wijken, die het plein gebruiken voor samenkomsten en andere activiteiten.
De situatie is ernstig. Aanleiding voor deze vragen is onder andere een artikel van De Nieuwe Ster Maastricht, waarin op indringende wijze de ernst van de situatie is geschetst aan de hand van gesprekken met omwonenden. Daarnaast zijn wij zelf ter plekke geweest en hebben wij met verschillende bewoners gesproken. Hun verhalen bevestigen het beeld van structurele overlast, onveiligheid en het uitblijven van adequate respons vanuit de gemeente. Dit vraagt om directe actie én reflectie op de werkwijze van de gemeente. Want hoe heeft dit kunnen ontstaan, en waarom wordt er zo traag gehandeld?
Lees ook het artikel van de Nieuwe Ster
Bent u benieuwd naar onze schriftelijke vragen omtrent dit onderwerp? Klik op deze link
Bent u benieuwd naar onze schriftelijke vragen omtrent dit onderwerp? Klik op deze link
Onze fractie voorzitter heeft ook een interview gegeven, benieuwd naar hoe wij hierover denken? Klik op deze link.